Algemene verzorging: terug  
           
     

Het verzorgen van Vanda hybriden:

Herkomst:

Planten van de soort Vanda komen van oorsprong met name uit geheel Zuidoost Azië. Hier groeien de planten als epiphyten, dus tegen de bomen.
Van dit geslacht zijn ongeveer 110 natuurlijke soorten bekend.

Kenmerken:

De planten van het geslacht Vanda worden gekenmerkt door hun rijke en gemakkelijke bloei. Dit geldt overigens niet voor alle soorten, maar wel voor de vele kruisingen die er in tussen zijn gemaakt binnen dit geslacht. Qua grootte verschillen de planten sterk. Zo kan de botanische Vanda sanderiana, uitgroeien tot een zeer grote plant met bladeren van zo'n 60 cm lang en 5 cm breed. De meest bekende Vanda soort is de Vanda coerulea met haar blauwe bloemen, een goede keuising van deze soort bloeit enkele malen per jaar met 6 tot 12 bloemen.

Verzorging van de Vanda:

Een Vanda bloeit op verschillende tijden van het jaar. De bloeitijd kan variëren van 4 weken tot wel 8 weken. Na de bloei, de bloemstengel onderaan afknippen. De plant dan op warme plaats zetten en goed verzorgen.
Daarna heeft de plant weer energie om een nieuwe bloemtak te vormen.

Licht:
Een Vanda heeft veel licht nodig, maar mag nooit in de volle zon staan.

Water geven:
De plant één maal per week water geven en bij voorkeur alleen op de dikke witte wortels. Het beste kan men dit doen door de wortels onder te dompelen in handlauw water. Het is belangrijk om goed te controleren of een plant water nodig heeft.

Voeding:
Eén maal per maand speciale orchideeënvoeding geven. Bij gebruik van normale plantenmest, de helft van de aangegeven hoeveelheid gebruiken.

Temperatuur:
Een Vanda heeft overdag graag een temperatuur van 22-28 ° Celsius ´s nachts is een temperatuur van 18-20 ° Celsius gewenst.