Algemene verzorging: terug  
           
     

Het verzorgen van Paphiopedilum hybriden:

Herkomst:

Planten van de soort Paphiopedilum komen van oorsprong voor in geheel Zuidoost Azië.
Van dit geslacht zijn ongeveer 130 natuurlijke soorten bekend.

Kenmerken:

De planten van het geslacht Paphiopedilum worden gekenmerkt door hun bloei, waarbij meestal maar een bloem aan de bloemsteel verschijnt. Dit geldt overigens niet voor alle soorten, vele kruisingen die er in tussen zijn gemaakt hebben vaak meerdere bloemen of bloeien lange tijd met telkemns een bloem na elkaar. De meeste groeien in leem houdende grond op hun natuurlijke vindplaatsen.

Verzorging van de Paphiopedilum:

Een Paphiopedilum kan het hele jaar in bloei staan. Echter de meeste hebben een vaste bloeitijd en bloeien meestal ee keer per jaar zoald de meeste orchideeën soorten. De bloeitijd kan variëren van 6 weken tot 10 weken. Na de bloei, de bloemstengel onderaan afknippen. De plant eventueel verpotten in speciale orchideeëngrond. Deze grond bestaat uit bijvoorbeeld bark of kokosvezel en voorkomt dat de grond te compact wordt. De plant dan op warme plaats zetten en goed verzorgen.
Daarna heeft de plant weer energie om een nieuwe bloemtak te vormen.

Licht:
Een Paphiopedilum heeft licht nodig, maar mag nooit in de volle zon staan.

Water geven:
De plant één maal per week water geven is voldoende. Het is belangrijk om goed te controleren of een plant water nodig heeft. De grond mag nooit te droog of te nat zijn. Er mag ook geen water in de overpot van de plant blijven staan.

Voeding:
Eén maal per maand speciale orchideeënvoeding geven. Bij gebruik van normale plantenmest, de helft van de aangegeven hoeveelheid gebruiken.

Temperatuur:
Een Paphiopedilum heeft overdag graag een temperatuur van 20-25° Celsius ´s nachts is een temperatuur van 16-20 ° Celsius gewenst.