Algemene verzorging: terug  
           
     

Het verzorgen van Oncidium hybriden:

Herkomst:

Planten van de soort Oncidium komen van oorsprong met name uit Midden en Zuid Amerika. Hier groeien de planten als epiphyten, dus tegen de bomen.
Van dit geslacht zijn ongeveer 300 natuurlijke soorten bekend.

Kenmerken:

De planten van het geslacht Oncidium worden gekenmerkt door hun rijke en gemakkelijke bloei. Dit geldt overigens niet voor alle soorten, maar wel voor de vele kruisingen die er in tussen zijn gemaakt binnen dit geslacht. Qua grootte verschillen de planten sterk.

Verzorging van de Oncidium:

Een Oncidium bloeit meestal in voor- en najaar, maar kan het hele jaar in bloei staan. De bloeitijd kan variëren van 3 weken tot wel 6 weken. Na de bloei, de bloemstengel onderaan afknippen. De plant verpotten in speciale orchideeëngrond. Deze grond bestaat uit bijvoorbeeld bark of kokosvezel en voorkomt dat de grond te compact wordt. De plant dan op warme plaats zetten en goed verzorgen.
Daarna heeft de plant weer energie om een nieuwe bloemtak te vormen.

Licht:
Een Oncidium heeft veel licht nodig, maar mag nooit in de volle zon staan.

Water geven:
De plant één maal per week water geven is voldoende. Het is belangrijk om goed te controleren of een plant water nodig heeft. De grond mag nooit te droog of te nat zijn. Er mag ook geen water in het hart van de plant blijven staan.

Voeding:
Twee maal per maand speciale orchideeënvoeding geven. Bij gebruik van normale plantenmest, de helft van de aangegeven hoeveelheid gebruiken.

Temperatuur:
Een Oncidium heeft overdag graag een temperatuur van 18-30 ° Celsius ´s nachts is een temperatuur van 14-15 ° Celsius gewenst.