Dendrobium nobile type

 

Dendrobium phalaenopsis type

       
      Algemene verzorging: terug  
           
     

Het verzorgen van Dendrobium hybriden:

Herkomst:

Planten van de soort Dendrobium komen van oorsprong voor in geheel Zuidoost Azie. Hier groeien de planten als epiphyten, dus tegen de bomen.
Van dit geslacht zijn meer dan 1200 natuurlijke soorten bekend.

Kenmerken:

De planten van het geslacht Dendrobium hybriden zijn in te delen in twee groepen, namelijk de groep van het type nobile en de groep van het type phalaenopsis.

Dendrobiums van het type nobile, hebben aan de stam (bulb) van de een groot aantal trosjes met 1 tot 3 bloemen in diverse kleuren.
Dendrobiums van het type phalaenopsis, krijgen aan het einde van de stam(bulb)tussen de bovenste bladeren een of meerdere bloemstelen met daaraan 5 tot 15 bloemen in diverse kleuren.

Verzorging van de Dendrobium hybride:

Dendrobiums van het type nobile, moeten tijdens de groei, op kamertemperatuur gekweekt worden, als de bulb is uitgegroeid, de plant zeer weinig water geven en op een koele slaapkamer voor het raam plaatsen. Na ongeveer weken zullen een aantal bladeren die aan de bulb aten zijn afgevallen en gaan de ogen die bij elk blad zat uitlopen en verschijnen binnen een korte tijd bloemknoppen, nu de plant weer langzaam aan wat meer water gaan geven en de plant op een warmere plaats voor het raam plaatsten.

Dendrobiums van het type phalaenopsis deze willen het gehele jaar door warm worden gekweekt (huiskamer temperatuur). De plant moet op eeen lichte plaats maar geen zon gekweekt worden. Als de nieuwe scheut begint te groeien goed water met eventueel mest geven. Als de bulb is uitgegeroeid komen er tussen de bovensenste bladeren van de bulb bloemsteeltjes te voorschijn. Deze groeien eveneens uit en er zullen knoppen aan de bloemsteelkomen. Vooral zorgen dat de plant voldoende licht en water krijgt, maar er voor zorgen dat de plant nooit in het water staat,

Bloeitijd:
Beide typen kunnen door het jaar gaan bloeien. normaal bloeit de plant een maal per jaar.

Licht:
Een Dendrobium heeft veel licht nodig, maar mag nooit in de volle zon staan.

Water geven:
De plant één maal per week water geven is voldoende. Het is belangrijk om goed te controleren of een plant water nodig heeft. De grond mag nooit te droog of te nat zijn. Er mag ook geen water in de overpot van de plant blijven staan.

Voeding:
Eén maal per maand speciale orchideeënvoeding geven. Bij gebruik van normale plantenmest, de helft van de aangegeven hoeveelheid gebruiken.

Temperatuur:
Een Dendrobium van het nobile type heeft overdag graag een temperatuur van 20° Celsius of hoger, en in de nachts is een temperatuur van 15-20 ° Celsius tijdens de groei. Na de groei een dag temperatuur van maximal 20 ° Celsius en een nachtemperatuur tot 12 ° Celsius.

Een Dendrobium van het phalaenopsis type het gehele jaar door, overdag graag een temperatuur van 20° Celsius of hoger, en in de nachts is een temperatuur van 15-20 ° Celsius